De Weert Brabantse Wal Asperges
Langs de grens van West-Brabant met Zeeland en Vlaanderen ligt een opvallend landschap: De Brabantse Wal. De hoge met bos bedekte zandgronden gaan hier over in de lager gelegen zeekleipolders. De grote verscheidenheid aan bodemsoorten en grondgebruik is typerend voor de Brabantse Wal. Het meest opvallend is de steilrand, een monument van aardkundige waarde. Op de grens van hoog op laag groeien de lekkerste asperges; de Brabantse Wal Asperges.
Brabantse Wal Asperges
- De Brabantse Wal Asperge onderscheidt zich in smaak van andere asperges door een licht zilte smaak. Deze unieke smaak is ontstaan door de combinatie van het zuivere grondwater van de Kalmthoutse Heide dat ondergronds uitloopt in de richting van Zeeland en de zilte zeelucht die vanuit Zeeland over de Brabantse Wal waait bij westenwind.
Europese Unie
- Sinds 1992 kent de Europese Unie een waarderings- en beschermingssysteem dat betrekking heeft op het kwaliteitsbeleid voor landbouwproducten en levensmiddelen.
- Het doel is om de diversiteit van landbouwproductie aan te moedigen, productnamen te beschermen tegen misbruik en namaak en consumenten te helpen door informatie te geven over het specifieke karakter van producten.
Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB)
- Productie, verwerking en bereiding vinden plaats binnen een bepaald geografisch gebied, volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze. Het gaat hier bijvoorbeeld om kazen die gemaakt worden in een bepaald gebied, met de melk van een lokaal ras dat in het geografische gebied wordt gehouden.
- Op de Europese lijst van producten met een zogenoemde beschermde oorsprongsbenaming staan meer dan 1320 producten. Uit Nederland genieten vooral kazen bescherming, zoals kanterkaas, ‘Boeren-Leidse met sleutels’, Noord-Hollandse Gouda en Noord-Hollandse Edammer. Ook het aardappelras Opperdoezer Ronde staat in het register. Sinds februari 2016 is Brabantse Wal Asperge aan dit bijzondere lijstje toegevoegd en mag ze zich een Europees Erkend Streekproduct met BOB status noemen.